Kommuneadministrasjonen

- en viktig premissgiver i miljø- og klimautviklingen.

Sør-Odal rådhus

Sør-Odal rådhus

Det er enkelt å ta grønne grep, også for kommuner. Finn gode tips, nyttige lenker, lær av andre og bli inspirert til å ta handle nå for fremtidens miljø. I Green Valley skal vi også tenke nytt og annerledes, har du saker eller eksempler fra egen kommune  så send de til oss og vi legger det ut. Send oss gjerne tips eller råd på e-post.

Se alle artikler i vårt arkiv.

Relaterte artikkler

 • Enovas støtteprogrammer gir gode muligheter for kommunene

  Større forutsigbarhet for søkere med endret støtteprogram eksisterende bygg

  Predefinerte energitiltak skal gjøre det enklere for søkere å velge de mest effektive tiltakene. Allerede i søknadsprosessen vil søker få et estimat på hvor stor støtten kan bli. Enova tar også bort nedre kWh-grense for å søke støtte, slik at tilbudet blir tilgjengelig for flere prosjekt.

   

  – Søkerne vil få en tydelig og tidlig indikasjon på støttenivået. Vi mener dette gir kunden større forutsigbarhet, og oss mulighet til å saksbehandle sakene raskere sier markedssjef for yrkesbygg, Christian Hemmingsen i Enova. Endringene vi nå har lagt opp til skal gjøre det mer attraktivt å ta ut sparepotensialet identifisert i eksisterende bygningsmasse.

  Les mer om Støtteprogram eksisterende bygg

   

  Støtte til energitiltak i ulike utendørs anlegg

  Gjennom dette programmet bidrar Enova til å realisere prosjekter som benytter energieffektive løsninger.
  – Vi tror det er et stort potensial for å velge mer energieffektive løsninger både blant private og offentlige aktører, sier seniorrådgiver Merete Knain i Enova Merete Knain.

  Typiske områder er gatelys/veilys, landstrøm i havner, elektrisk banedrift, utendørs idrettsanlegg, VAR-sektoren og oppdrettsanlegg, men andre områder er også aktuelle.  Enovas investeringsstøtte skal bidra til å realisere prosjekter som har ambisiøse energimål, men som ikke har tilstrekkelig lønnsomhet til å bli gjennomført uten støtte.

   

  Nytt gatelysanlegg i Steinkjer kommune kutter kommunens strøm- og vedlikeholdsutgifter med rundt 1,5 million kroner årlig

   

  Mulig å søke om støtte til energiledelse i anlegg

  Støtte til introduksjon av energiledelse

  Gjennom programmet Støtte til introduksjon av energiledelse i industri og anlegg gir Enova støtte til analyser og etablering av tiltakslister i industri- og anleggsvirksomheter med ulike typer utendørsanlegg som etablerer energiledelse.
  Manglende kompetanse og bevissthet om egen energibruk er en betydelig barriere mot effektiv og bærekraftig energibruk i industrien så vel som anlegg og samfunnet for øvrig. Med etablert energiledelse kan virksomheter ta grep om sin energibruk og sette arbeidet inn i et kontinuerlig system for oppfølging og forbedring. Eksempler på kommunale virksomheter som kan søke på dette programmet er vann- og avløpssselskap, havner etc.

  Les mer om Støtte til introduksjon av energiledelse

 • Miljøkommune.no gir miljøråd til kommunene

  Miljøvernmyndighetene har lansert nettstedet Miljøkommune.no, en samling med oppskrifter og råd som viser kommunene hvordan de kan behandle plan- og miljøsaker riktigere og raskere.

  Kommunene har omfattende ansvar og myndighet på miljøområdet, og på Miljøkommune.no finner kommunen:
  – Oversikt over kommunenes myndighet og plikt etter miljølovverket.
  – Praktiske veiledninger om hvordan konkrete myndighets- og pliktoppgaver på miljøområdet kan løses.
  – Ordforklaringer, lenker til nyttige kart, databaser og andre instanser.
  – Nyhetsbrev med oppdateringer om lovendringer, nye veiledninger og andre nye ressurser.

 • Skru av lyset 23. mars 2013, kl 20.30 – 21.30

   

  Earth Hour kommer til Glåmdalsregionen lørdag 23. mars kl 20:30.

  Hva er Earth Hour, spør du? Jordens time? Det er den ene timen da en milliard mennesker slår av lyset klokken halv ni. Som en dimmet bølge rundt kloden. Tenk dét. For en vanvittig tanke. For et rabiat, genialt, konsept. Det finnes en myte som sier at om alle mennesker på planeten hopper samtidig, så vil kloden flytte på seg. Det er helt urealistisk, men det sier noe om våre forestillinger om hva man kan få til om alle gjør noe samtidig – med det samme målet. Målet er å markere en felles bevissthet om vårt felles mål – fremtiden. At vi tenker på den, og at vi samtidig vil at den skal være en god nåtid for menneskene som eksisterer da. Det er en fantastisk måte å markere noe med et signal, et signal med ekko fra langt tilbake i fortiden da man signalerte med flammer og lys. Nå, i en tid med overflod av lys, signalerer vi best med å slå av lyset. Og når en milliard mennesker gjør det samtidig, så vil flere mennesker enn det er celler i en menneskehjerne gjøre noe samtidig – da snakker vi kollektiv bevissthet.

  Når verden slukker lyset under Earth Hour, handler det om mer enn en time i mørket.

  Les om Earth Hour her.

   

  Bli med du også og slå av lyset lørdag 23. mars kl 20:30–21:37, for en lysere fremtid.

   

   

   

   

 • En samling fakta og nyttig informasjon om klima og miljøutfordringene våre:

  Les Perspektivmeldingen 2013 her.

 • Nordiske Energy Technology Perspectives

  har som mål å være et sentralt referansedokument for energiteknologisk politikk i den Nordiske regionen fram mot 2050.

  Det vil vise fremtredende eksempler på Nordisk lederskap i overgangen mot et mer bærekraftig energisystem.

  Her kan du lese om dette http://www.nordicenergy.org/project/nordic-energy-technology-perspectives/

 • Våre karbonutslipp…..

  Her kan du se en animasjonsfilm som synliggjør dette.

 • Våler & Vekst = Vann & Vind

  I avisa Glåmdalen, har vi kunnet lese om mulige milliardinvesteringer på fornybar energi i Våler. Fornybar energi og utviklingen av teknologi knyttet til bedre energiutvinning av bl.a eldre kraftverk er i sterk vekst. I Green Valley er alle de største investeringer de siste 2-3 årene knyttet til mer bærekraftige og fornybare energiløsninger – og disse investeringer vil gjøre Våler og regionen som helhet til en enda mer fremtidsrettet region å bo i. Vi ser frem til å følge denne utviklingen.

   

  Kilde: Glåmdalen

 • Oppegård kommune kjøper el-biler til hjemmetjenesten.

  Hjemmestjenesten i Oppegård har allerede prøvekjørt bilene og er veldig fornøyd. Kjøp av elbiler er en oppfølging av Klima- og energiplanen for Oppegård kommune. Her kan du lese hele artikkelen.

 • «Finnskogens energi-detektiver»

  Finnskogen Montessoriskole og elevene i sjuendeklasse er gjennom nettstedet Miljølære.no med på å kartlegge temperatur og energibruken på hjemmebane.  Senter for energi- og miljøøkonomisk forskning skal analysere resultatene, og elevene har som oppgave å måle temperaturen og strømforbruket i hjemmet.

   

  -at Forskningsrådet og Finnskogens energi-detektiver er med på dette landsomfattende forskningsprosjektet, styrker bare vår evne til å bygge kompetanse og kunnskap om energibruk, og det er høyst relevant for morgensdagens samfunn, sier prosjektleder for Green Valley – Even Wiger

   

  Sjekk mer info på www.miljølære.no.   

   

  Kilde: Glåmdalen.

 • Husbanken gir lån med lav rente til nøkterne boliger med høy kvalitet knyttet til miljø og tilgjengelighet.

  Les hele artikkelen her